Nefs nedir (1. Bölüm)
Nefs, başlangıçta negatif faktörlerden oluşan, zulmani hüviyette bir varlıktır. Allah'ın emirlerine mutlaka karşı çıkan, yasak ettiği fiilleri ise mutlaka işlemek isteyen bir özellik taşır. Nefs, ruhun aksine 19 afetle donatılmıştır.
1- Kin ve nefret
2- Küfür
3- Yalan
4- Zulüm
5- Haset
6- Cehalet
7- Cimrilik
8- Öfke ve gayz
9- İsyan
10- Sabırsızlık
11- Kibir ve gurur
12- Hırs ve şehvet
13- Nankörlük
14- Dedikodu
15- Zan
16- İptilalar (kötü alışkanlıklar)
17- Vefasızlık
18- Mürâilik
19- Fitne fesat
İnsan, nefste bulunan afetleri ruhun hasletlerine çevirerek, nefsi 19 faziletle donatmak ile vazifelidir.
95/Tîn-4: Andolsun ki Biz, insanı (nefsini), ahseni takvim içinde (nefs teskiyesi ve tasfiyesi yaparak en güzele ulaşabilecek özellikte) yarattık.
95/Tîn-5: Sonra onu, esfeli safiline (en sefil hale, nefsinin karanlıklarına) iade ettik (çevirdik).
Ahzen-i takvim; bir zaman parçası içinde ahsene yani en güzele ulaşmaktır. İnsanın nefsi başlangıçta Ahsen değildir ama zaman içinde ahsene dönüşebilecek özelliktedir.
Nefs ile Ruh arasındaki 12 fark:
Günümüzde nefs ve ruh birbirine karıştırılıp, ruhun "iyi ve kötü ruh" şeklinde fonksiyonları olduğu düşünülmektedir. Oysaki nefs ve ruh zıt kardeşler gibi birbirinden tamamen ayrı hüviyetler taşırlar.
Nefs ve ruhu birbirinden ayıran 12 belirgin fark mevcuttur;
1- Ruh ve nefs arasındaki 1. fark
a) Nefs, 7 kademede sevva (dizayn) edilmiştir.
91/Şems-7: Nefse ve onu (7 kademede ahsene dönüşecek şekilde) sevva edene (dizayn edene) (andolsun).
Nefs, emmare, levvame, mülhime,mutmainne, radiye, mardiyye, tezkiye isimli 7 kademede tezkiye olacak şekilde dizayn edilmiştir. Başlangıçta tamamen afetlerle dolu olan nefs, her kademede afetleri %7 azalarak, %51 temizliğe ulaştığında tezkiye olur. Temizlik %100'e ulaştığı zaman nefs tasfiye olur.
b) Ruh Allah'ın Zat'ından bize üfürülmüştür.
32/Secde-9: Sonra (Allah), onu dizayn etti ve onun içine (vechin, fizik vücudun içine) ruhundan üfürdü ve sizler için sem'î (işitme hassası), basar (görme hassası) ve Fuad (idrak etme hassası) kıldı. Ne kadar az şükrediyorsunuz.
|